BREAKING

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

15 χρόνια "Λιμάνι της αγωνίας": Παρουσίαση του Ημερολογίου 2014 την Τετάρτη.


Την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014, 7 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο Κωσταράκος, Θήρας & Μαντινείας, Καμίνια

 

Πειραιάς, η πόλη μας... το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας
1998-2013: Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν, αφότου μια παρέα Πειραιωτών, με προηγούμενη θητεία στα κοινά, κυρίως από τον χώρο των αγώνων της Αριστεράς και της Οικολογίας , με αγάπη για τούτη την πόλη και πόνο για την κακοδαιμονία της, αποφάσισε να παρέμβει στα δρώμενά της, ιδρύοντας ένα σχήμα, όπου θα συνενώνονταν  όσες δυνάμεις  φιλοδοξούσαν να φυσήξει ένας άλλος άνεμος στην πόλη, να αλλάξει ο Πειραιάς ρότα, σε μια κατεύθυνση συμμετοχική και ριζοσπαστική. Νονός αυτού του σχήματος ο Μάρλον Μπράντο! Και το όνομα του νεογέννητου: «Το Λιμάνι της Αγωνίας», εμπνευσμένο από την περίφημη ταινία του Ηλία Καζάν.
Από τότε ως τώρα, το «Λιμάνι» έγινε η δεξαμενή στην οποία διοχετεύτηκαν πολλές «αγωνίες» της πόλης μας. Στις 4 δημαρχιακές θητείες που κύλησαν στο μεταξύ, το Λιμάνι στάθηκε πάντα στις επάλξεις, είτε με την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 3 από τις 4 δημαρχιακές θητείες, είτε –πολύ πιο σημαντικό– με τους αγώνες του από τα κάτω, ανάχωμα στα μεγάλα συμφέροντα και μοχλός διεκδίκησης ζωτικών αιτημάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη και όχι μόνο· ταυτόχρονα όμως πραγματώνοντας σταθερά στην εσωτερική του ζωή τις αρχές της αυτονομίας και ανεξαρτησίας από κομματικούς σχηματισμούς,  της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της συλλογικότητας των αποφάσεων.
Αυτή η ζωντανή παρουσία σε όλα τα επίπεδα, στην κοινωνία και στους αγώνες της, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην οικονομική και πολιτική ζωή, σημαδεύτηκε από πολύ καλές στιγμές, αλλά και ανεπάρκειες. Πάντα όμως χαρακτηριζόταν από καθαρές προθέσεις και θέσεις, υπερασπιστικές της έννοιας του κοινού οφέλους για τους πολλούς  και τους αδικημένους. Έτσι, αισθανόμαστε ότι έχουμε το δικαίωμα, αλλά ταυτόχρονα και την υποχρέωση, να κάνουμε έναν απολογισμό αυτών των 15 χρόνων, παράλληλα με τα πλέον επίδικα ζητήματα που ταρακούνησαν την πόλη αυτό το διάστημα.  
Αυτά τα 15 χρόνια είναι ένα κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας του Πειραιά μας, κομμάτι διακριτό της οποίας είναι και το Λιμάνι της Αγωνίας. Αυτές τις δύο παράλληλες ιστορίες  λοιπόν επιχειρούμε να καταγράψουμε στο φετινό μας ημερολόγιο, έχοντας την πεποίθηση ότι πολλά θα μπορούσε να αντλήσει κανείς από αυτήν την καταγραφή για τα προβλήματα και τις προοπτικές  της πόλης  μας.
Αγαπητοί συμπολίτες, για το 2014 σας ευχόμαστε:
Καλούς αγώνες!

About " "

Άφησε το σχόλιό σου
 
Copyright © 2013 Αλληλεγγύη Πειραιά
Design by FBTemplates | BTT