BREAKING

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

Θησέας ή Ξένιος Ζευς, «σκούπα» είναι

Με νέα ονομασία κατεβαίνουν πλέον οι προστάτες του πολίτη στο κέντρο της Αθήνας για να κυνηγήσουν παράτυπους μετανάστες, παρεμπόριο και ναρκωτικά. Ο γνωστός «Ξένιος Ζευς», που όλοι… αγαπήσαμε, μετονομάστηκε πλέον σε Θησέα από τον νέο υπουργό Β. Κικίλια. Το βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί Σαμαρά αρέσκονται σε αρχαιοελληνικές ή μυθολογικές αναφορές για να ονοματίσουν τις «μοντέρνες» πρακτικές καταστολής, δηλαδή τις γνωστές «σκούπες» του παρελθόντος.

Οπως, όμως, και να το ονομάζουν, δεν παύει να είναι ένα τυφλό κυνηγητό ανθρώπων που ελέγχονται συνήθως λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών τους, ενώ τις ώρες του κυνηγητού (συνήθως βράδυ) ακόμα και τα «λάφυρα» του παρεμπορίου είναι πενιχρά και πάντως πολύ λίγα σε σχέση με τα στοκ που κρύβουν οι «εισαγωγείς» στις αποθήκες τους.

Για παράδειγμα, σε μια τέτοια σκούπα (17/7/2014) οι εκατοντάδες αστυνομικοί που απασχολήθηκαν στην επιχείρηση κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις 1.200 προϊόντα-μαϊμού (γυαλιά, μπλουζάκια, παπούτσια κ.λπ.), 2.300 πακέτα τσιγάρα -χθες για παράδειγμα το ΣΔΟΕ βρήκε 9 εκατ. πακέτα με λαθραία τσιγάρα σε ένα κοντέινερ, δείχνοντας στην ΕΛ.ΑΣ. το πού θα πρέπει να ψάξει αν πραγματικά θέλει να χτυπήσει τα λαθραία.

Μέσα σε μία ημέρα και χωρίς καμιά από τις προσαγωγές να πραγματοποιούνται με βάση κάποιο αυτόφωρο αδίκημα (οι προσαγωγές αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις) ταλαιπωρήθηκαν 570 άτομα, από τα οποία 40 αλλοδαποί δεν είχαν όλα τα απαραίτητα χαρτιά, 3 άνθρωποι είχαν πάνω τους ναρκωτικά χάπια, κάποιες γυναίκες έβγαζαν το γνωστό μεροκάματο και καμιά δεκαριά πουλούσαν τα προϊόντα παρεμπορίου. Σύνολο 84 συλλήψεις στους 570 πολίτες που δέχτηκαν την αστυνομική «φροντίδα».

Οι επιχειρήσεις-σκούπα επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά στο κέντρο με τα ίδια αποτελέσματα, την ώρα που στις απομακρυσμένες αφύλακτες γειτονιές γίνονται αυτόφωρα αδικήματα, όπως κλοπές και ληστείες, στα κοντέινερ των λιμανιών στοιβάζονται τα λαθραία και στα κρατητήρια δεν χωράνε πια οι ταλαιπωρημένοι φτωχοί που πηγαινοέρχονται με τις κλούβες ακόμη και πάνω από δύο φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Στις 19/7 ελέγχθηκαν 3.200 άτομα, προσήχθησαν 1.077 και τελικά συνελήφθησαν 58 άτομα για μικροπαραβάσεις! Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα άτομα αυτά δεν συνελήφθη επ' αυτοφώρω να διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα.

Οσο λοιπόν κι αν οι φιγούρες της ελληνικής μυθολογίας είναι το νέο περιτύλιγμα για την περιγραφή των επιχειρήσεων «σκούπας» ή παλιότερα «αρετής», δεν παύουν να είναι πογκρόμ στα τυφλά με στόχο τη διασπορά του φόβου και των κοινωνικών διακρίσεων. Αν, τέλος, τύχει και συλληφθεί στις καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις και κάποιος κακοποιός με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, δεν αρκεί για να δικαιολογείται η τόση αστυνομική αυθαιρεσία.
Της Αντας Ψαρρά
πηγη  

About " "

Άφησε το σχόλιό σου
 
Copyright © 2013 Αλληλεγγύη Πειραιά
Design by FBTemplates | BTT